PENGARUH ATRAKSI DAN AMENITAS TERHADAP KEPUASAN WISATAWAN LENGKONG CULINARY NIGHT DI LENGKONG KECIL, KOTA BANDUNG

Fajar Subeni, Rida Rizkyta

Abstract


This research explores culinary tourism trends in West Java, Indonesia, with a focus on the popularity of street food at Lengkong Culinary Night in Bandung. Despite gaining popularity, challenges such as limited parking spaces affect visitor accessibility. Using a quantitative method, the study involved 100 visitors with multiple linear regression analysis. Findings indicate a positive impact of attraction and facilities on tourist satisfaction. The research provides insights into factors influencing tourist satisfaction and practical implications for stakeholders in the tourism and culinary sector. Separately, the attraction variable shows a significant impact on tourist satisfaction, as evidenced by the calculated t value of 11.263 which exceeds the t table value of 1.985, with a significance value of 0.000 which is lower than 0.05. Likewise, individual amenity variables also make a significant contribution to tourist satisfaction, as can be seen from the t count of 5.081 which exceeds the t table value of 1.985, with a significance value of 0.000 which is smaller than 0.05. When tested simultaneously, attractions and amenities also show a significant impact on tourist satisfaction, indicated by a calculated F value of 203.147 which exceeds the F table value of 3.09, with a significance value of 0.000 which is smaller than 0.05. Therefore, it can be concluded that both individually and together, attractions (X1) and amenities (X) have a significant influence on the satisfaction variable (Y). Thus, it can be concluded that the hypotheses for the three variables can be accepted.


Full Text:

PDF

References


Adif, R. M., Putra, A. M. E., & Afrida, Y. (2023). Pengaruh Atraksi Wisata, Amenitas, dan Aksebilitas terhadap Kepuasan Wisatawan di Kawasan Goa Batu Kapal. Jurnal Informatika Ekonomi Bisnis, 5(1).

Alvianna, S., Patalo, R. G., Hidayatullah, S., & Rachmawati, I. K. (2020). Pengaruh Attraction, Accessibillity, Amenity, Ancillary Terhadap Kepuasan Generasi Millenial Berkunjung ke Tempat Wisata. Jurnal Kepariwisataan: Destinasi, Hospitalitas Dan Perjalanan, 4(1), 53–59. https://doi.org/10.34013/jk.v4i1.41

Daffa, K. Van, & Ratnasari, I. (2022). Pengaruh Citra Destinasi dan Promosi Terhadap Kepuasan Wisatawan di Puncak Sempur Kabupaten Karawang. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 8(1), 365.

Irawati, N., & Rif’an, A. A. (2023). MITIGASI BENCANA WILAYAH PESISIR KAWASAN WISATA PANTAI SELATAN DAERAH ISTIMEWA YOGYAKARTA. Bandung: Penerbit WIdina.

Kristiana, Y., Suryadi, M. T., & Sunarya, S. R. (2018). Ekplorasi Potensi Wisata Kuliner Untuk Pengembangan Pariwisata Di Kota Tangerang. Jurnal Khasanah Ilmu, 9(1), 19.

Kusumawati, P., Rif'an, A. A., & Sugiarto, E. (2019). Potensi Selokan Mataram: ulasan keadaan fisik dan kualitas airnya. Jurnal Pendidikan Geografi: Kajian, Teori, dan Praktik dalam Bidang Pendidikan dan Ilmu Geografi, 24(2), 108-118

Marzali, A. (2016). Menulis Kajian Literatur. Jurnal Etnosia, 1(2), 27.

Ningsih, D. S., Indriani, Y., & Suryani, A. (2018). KERAGAAN PEDAGANG MAKANAN JAJANAN OLAHAN DI KAMPUS UNIVERSITAS LAMPUNG. JIIA, 6(2), 205.

Noho, Y., Modjo, M. L., & Ichsan, T. N. (2018). Pengemasan Warisan Budaya Tak Benda “Paiya Lohungo Lopoli” Sebagai Atraksi Wisata Budaya Di Gorontalo. Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, 4(2).

Putri, V. K., & Gischa, S. (2021). Pengertian Hipotesis Menurut Para Ahli, Fungsi, Ciri, dan Manfaatnya. Kompas.Com.

Rafli, A. M. (2022). Contoh Industri Pariwisata di Indonesia, Wajib Tahu! Mekari Jurnal.

Ramadhani, D. S. (2020). WISATA KULINER DI SURABAYA (Studi Deskriptif Tentang Warung Cak Mis Bintoro sebagai Tujuan Daya Tarik Wisata Kuliner di Surabaya. 16.

Ramdhani, A. (2023). Pengertian Atraksi Wisata, Elemet, dan Contohnya. Pinhome .

Riani, N. K. (2021). PARIWISATA ADALAH PISAU BERMATA 2. Jurnal Inovasi Penelitian, 2(5), 1470.

Rif'an, A. A., Ferdinandsyah, M. R., Ramadhani, A. W., Agatha, D. S., Bryliandita, F. A., & Dinar, M. F. (2023). IDENTIFIKASI FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENGEMBANGAN DAYA TARIK WISATA PANTAI CEMARASEWU DI DAERAH ISTIMEWA YOGYAKARTA. Kepariwisataan: Jurnal Ilmiah, 17(1), 37-46.

Sari, N. (2016). Kepuasan Wisatawan Terhadap Wisata Kuliner Di Objek Wisata Pantai Indah Selatbaru Kecamatan Bantan Kabupaten Bengkalis. 5.

Sari, N. (2018). Pengembangan Ekonomi Kreatif Bidang Kuliner Khas Daerah Jambi. Jurnal Sains Sosio Humaniora, 2(1), 55. https://doi.org/10.22437/jssh.v2i1.5281

Stevianus. (2014). PENGARUH ATRAKSI WISATA, FASILITAS DAN KUALITAS PELAYANAN TERHADAP KEPUASAN PENGUNJUNG DI TAMAN MARGASATWA RAGUNAN JAKARTA. Jurnal Ekonomi Bisnis, 19(3).

Subeni, F., & Rif'an, A. A. (2022). Strategi Pengelolaan Pantai Parangtritis sebagai Daya Tarik Wisata Alam Di Kabupaten Bantul Pada Era New Normal. Pringgitan, 3(1), 1-13.

Wirawan, E. P., Octaviany, V., & Nuruddin. (2022). PENGANTAR PARIWISATA.




DOI: http://dx.doi.org/10.47256/prg.v5i1.526

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Pringgitan terindeks pada:

  

 

Diterbitkan oleh:
Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat
Sekolah Tinggi Pariwisata Ambarrukmo Yogyakarta


 

Pringgitan © 2020 by Lembaga Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat Sekolah Tinggi Pariwisata Ambarrukmo Yogyakarta is licensed under Attribution 4.0 International